Leefbare en levendige dorpen
Dorpen hebben te maken met allerlei veranderingen: het verdwijnen van winkels, voelbare vergrijzing, lage bereikbaarheid, leegstand en de verandering van het dorpsbeeld door appartementsgebouwen …
LEADER-projecten kunnen bijdragen aan de veerkracht en toekomst van dorpen.
De uitdaging voor dorpen
Een dorp is niet alleen een plek waar we wonen, we gaan er ook werken, naar school, we doen er boodschappen, gaan er sporten of ontspannen, groeien er op en worden er oud, we ontmoeten er vrienden, familie en buren, we rijden er doorheen of fietsen er naartoe.
Onze dorpen zijn aan het veranderen en dat biedt zowel kansen als nieuwe uitdagingen.
- Ken jij je buren (nog)?
- Kan jij in je dorp terecht voor de basisaankopen, voor vrijetijdsactiviteiten of voor de zorg die je nodig hebt?
- Voel jij je thuis in je dorp?
Als jij een idee hebt waarmee je de sociale cohesie in een dorp versterkt, werkt aan toegankelijke basisvoorzieningen of bewoners participatief betrekt, dan is LEADER misschien wel het juiste programma om je projectidee bij aan te melden. Bekijk hieronder de geformuleerde doelstellingen per LEADER-gebied waaronder projecten kunnen ingediend worden.
Doelstellingen per gebied
Doelstelling 1
Meer samenhang realiseren in dorpen tussen bewoners en tussen dorpen onderling. Elke inwoner van het dorp is op een duurzame wijze met de andere dorpelingen verbonden. Kansen geven aan dorpennetwerken en sociale cohesie (met aandacht voor kwetsbare groepen).
Doelstelling 2
Het rurale karakter van dorpen wordt versterkt via dorpsgroen en -blauw dat aansluit bij het landschap.
Doelstelling 1
Elke inwoner van het dorp is op een duurzame wijze verbonden met de andere dorpelingen. Kansen geven aan dorpennetwerken en sociale cohesie, met aandacht voor inclusie en verschillende generaties.
Doelstelling 2
Versterken van het rurale karakter van dorpen via dorpsgroen en –blauw aansluitend bij het landschap.
Doelstelling 3
Dorpen hebben een betaalbaar en bereikbaar aanbod van (basis)voorzieningen via samenwerking, met specifieke aandacht voor alleenstaanden en vervoersarmen
Doelstelling 4
Uitdagingen rond mobiliteit en verkeersveiligheid van onderuit aanpakken op een duurzame manier.
Doelstelling 1
Het versterken van het rurale karakter van dorpen via dorpsgroen en -blauw dat aansluit bij het landschap.
Doelstelling 2
Dorpen hebben een betaalbaar, bereikbaar en kwaliteitsvol aanbod van (basis)voorzieningen, met bijzondere aandacht voor alleenstaanden en minder mobiele mensen.
Doelstelling 3
Multifunctioneel gebruik van dorpseigen gebouwen versterken.
Doelstelling 4
Meer samenhang realiseren in dorpen tussen bewoners en tussen dorpen onderling. Kansen geven aan dorpennetwerken en sociale cohesie en inclusie. Elke inwoner van het dorp is op een duurzame wijze met de andere dorpelingen verbonden.
Veerkrachtige Dorpen in provincie Antwerpen
De Provincie Antwerpen, RURANT en het Innovatiesteunpunt ontwikkelden het project ‘Veerkrachtige dorpen’ om de veerkracht van dorpen in kaart te brengen én te vergroten. Inwoners en lokaal bestuur volgen samen een traject waarin hun dorp grondig onder de loep wordt genomen. Van analyse naar visie, en van visie naar actie. Deze drie grote haltes kenmerken het traject veerkrachtige dorpen. Iedere stap gaat gepaard met een participatieve aanpak. Het participatieproces is fundamenteel voor een duurzaam, kwalitatief en gedragen traject. Diverse dorpen doorliepen al een traject: Hulshout, Essen, Groot-vorst (Laakdal), Booischot (Heist-op-den-Berg), Wechelderzande, Mol-Gompel, Mol-Ginderbuiten …
Vloeit jouw idee voort uit een Veerkrachtige Dorpen- of een ander participatietraject? Dan heb je een extra troef. Zo toon je aan dat er ook echt een behoefte is aan jouw idee.